Thursday, January 20, 2022

Vad är bostaden värd?

October 9, 2009 by admin  
Filed under Bostadspriser, Special

bostadslånEftersom en bostad är ett långsiktigt köp som har stor påverkan på vardagslivet, bör man i första hand se till den egna ekonomin när man bedömer vad man vill betala för en bostad. Hur mycket har vi råd att betala, inklusive räntor, amorteringar avgifter och driftskostnader?

Men det är naturligtvis aldrig roligt att betala ett överpris – alltså mer än vad bostaden bedöms vara värd på marknaden. Därför kan det vara bra att i förhand ta reda på hur prisläget ligger i det bostadsområde som du vill köpa bostad i.

Den statistik som mäklarna regelbundet publicerar ger en allmänuppfattning om vad priset i olika stadsdelar ligger på. Men statistiken är för generell för att vara till någon större hjälp – läge, standard på bostaden och byggnadsår är faktorer som gör att priserna varierar kraftigt även inom en stadsdel.

Mer specifik statistik  publiceras regelbundet i kvällstidningarna. De publicerar långa listor där varje hus eller lägenhet redovisas var för sig.

Ännu enklare är att köpa loss priserna på nätet.  På bostadssajten Hemnet kan du köpa färsk statistik från olika bostadsområden för 100 kronor.

Comments

One Response to “Vad är bostaden värd?”
  1. Jens Plan says:

    Jag har ett litet tips till alla som ska köpa lägenhet men inte vet om området känns rätt. Jag leker med tanken att faktiskt försöka bo i området innan man köper lägenhet där, ta in en natt på hotell i närheten, bo inneboende, coachsurfing.

    Men framförallt; ät på restaurangen, handla i butiken och sitt (länge) på caféet. Det finns webbtjänster som hjälper dig att hitta andras favoriter, en ny sådan är Värdekampen.se som är byggt av SBAB. De vill såklart låna ut pengar till dig, men faktum är ju att du kan välja ett lite mer okänt område om du är säker på att området är bra.

    Dessutom ska du givetvis tipsa om allt bra i området när du säljer… bjud på en rundvandring ihop med visningen.

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!