Wednesday, December 1, 2021

Bostadslån


När du ska köpa en ny bostad är en av de viktigaste bitarna bostadslånet. Dessa frågor brukar uppstå:

1 Hur stort bostadslån har jag råd med?
2 Från vilken bank ska jag ta bostadslånet?
3 Är jag säker på att kunna få ett bostadslån?

Hur stort bostadslån har jag råd med?

När du tar ett bostadslån tittar banken inte bara på hur mycket du kan betala i dag, utan även på hur du kommer att klara framtida räntehöjningar. I dagsläget (våren 2010) kräver bankerna att nya bolånekunder ska klara en bolåneränta på 6-8 procent.

Glöm heller inte att räkna in driftskostnader i kalkylen. För en bostadsrätt innebär det elräkningen och avgifter till föreningen. För en villa innebär det hushållsel, uppvärmning, vatten och sophämtning. Kolla med mäklaren innan köp vad det finns för ytterligare kostnader.

Swedbank har en bra kalkyl för att se hur mycket pengar det blir kvar i plånboken efter att räntor och amorteringar är betalda. Räkna ut dina boendekostnader här.

Från vilken bank ska jag ta bolånet?

Förmodligen är du redan kund i en bank, och det är en bra idé att fråga sin bank vad de erbjuder för bolåneräntor. Men kontakta även andra banker, så att du får ett så bra bolån som möjligt. Om du har en bra ekonomisk situation och ska ta ett stort bolån har du ofta en bra förhandlingssits och kan få en rabatt på ditt bolån. Vissa banker, till exempel Skandiabanken, erbjuder rakt av en fast rabatt beroende på hur stort ditt lån är.

Var också noga med att kontrollera vilka banker som erbjuder bäst räntenivå. Här finns en uppdaterad lista över aktuella bolåneräntor.

Är jag säker på att kunna få ett bolån?

Om du har en osäker inkomst, arbetar som vikarie, är egen företagare, har betalningsanmärkningar eller dålig ekonomi kan det vara svårt att få ett bolån. Ju tuffare tiderna är, desto hårdare blir bankernas krav.

Det finns ett företag som särskilt riktar sig till personer som har svårt att få banliga bolån: Loan24. Läs mer om bolån för vikarier, egna företagare med flera här.